Een traag werkende schildklier
Veel mensen in Nederland hebben last van een te traag werkende schildklier. Schildklier problemen zijn niets nieuws en is van alle tijden. Wanneer iemand last heeft van een traagwerkende schildklier gaat dat gepaard met vage klachten. De klachten die men ervaart worden niet altijd gelinkt met de schildklier.
Symptomen bij schildklier problemen
Hypothyreoïdie is de medische benaming voor een schildklier die te traag werkt. De symptomen zijn vaak vaag en onduidelijk. Mensen die symptomen ondervinden bij een traagwerkende schildklier weten vaak niet eens dat het aan hun schildklier ligt. Men moet dan denken aan blauwe plekken, allergie, koude handen, gewichtstoename, vermoeidheid en een duizelig gevoel.
|
De ligging van de schildklier |
De schildklier werkt te traag: hormonen
Als de schildklier in ons lichaam te traag zijn werk doet zal dat gevolgen hebben voor allerlei processen in je lichaam. Allereerst is het belangrijk om de hypofyse erbij te halen. De hypofyse is een structuur die je vindt in je hersenen. De hypofyse is erg belangrijk en produceert allerlei hormonen. De hypofyse produceert onder andere het hormoon TSH. TSH staat voor throid stimulating hormone. Letterlijk vertaald staat hier dus dat de hypofyse in ons lichaam een hormoon afgeeft dat de schildklier stimuleert om juist te werken.
De schildklier en hormonen
Als de hypofyse het hormoon afgeeft komt dat in het bloed terecht en uiteindelijk bij je schildklier. TSH zal je schildklier dus als het ware activeren. Je schildklier heeft echter meer dan TSH nodig om de juiste schildklier hormonen af te geven. Je moet dan denken aan jodium dat in ons voedsel zit. De meeste mensen krijgen dagelijks voldoende jodium binnen.
|
Een ernstig geval van struma |
Verschillende soorten schildklier problemen
Schildklierproblemen kunnen op verschillende plekken ontstaan. De schildklier heeft verschillende bronnen nodig om goed te kunnen functioneren.
- Wanneer de schildklier zelf niet goed werkt spreekt men van primaire hypothyreoïdie. De hypofyse werkt in dit geval wel goed.
- Het kan ook zijn dat je hypofyse niet goed werkt en niet voldoende hormonen afgeeft om de schildklier te stimuleren. In dit geval spreekt men van secundaire hypothyreoïdie.
- Wanneer de hypothalamus niet goed werkt spreekt men van tertiaire hypothyreoïdie. De hypothalamus beïnvloedt de hypofyse en is tevens te vinden in de hersenen.
Struma en jodium tekort
Vroeger kwam het vaker voor dan tegenwoordig: een jodium tekort. Aangezien de schildklier jodium nodig heeft om goed te kunnen functioneren moeten wij dat natuurlijk wel binnen krijgen. Jodium moet binnenkomen via het voedsel dat wij eten. Aangezien jodium veelal in brood te vinden is krijgt men wel voldoende binnen. In andere landen, meestal ontwikkelingslanden, komt een jodium tekort nog wel eens voor. Het gevolg op langere termijn is een schildklier dat zich vergroot. Dit noemt met struma.
Oorzaken van hypothyreoïdie - trage schildklier
De oorzaken van een traag werkende schildklier zijn divers. Er kunnen verschillende oorzaken zijn die je schildklier kunnen aantasten of andere belangrijke structuren/organen die betrokken zijn bij een juiste werking van de schildklier.
Post-partum thyreoiditis
Wanneer je lichaam een ontsteking heeft opgelopen (aan de schildklier) kan deze tijdelijk niet meer juist functioneren. Men noemt een ontsteking aan de schildklier post-partum thyreoiditis. De aandoening komt veelal voor bij kinderen en blijvende schade is meestal beperkt.
Auto-immuunhypothyreoidie
Bij deze ziekte maakt je eigen lichaam antistoffen aan die de werking van je schildklier tegenhouden. Je lichaam valt als het ware je eigen lichaam aan. Dit is een ziekte met een sterk erfelijk component. De ziekte komt in bepaalde families veel voor. De ziekte van Hashimoto is een voorbeeld van een traag werkende schildklier door een auto-immuun reactie.
Thyreodectomie
Je schildklier kan ook te snel werken. In dat geval kan er soms worden overgegaan tot een operatie. Soms wordt er echter teveel schildklier weggehaald waardoor je weer te weinig schildklierhormoon aanmaakt.
Endemische hypothyreoidie
Dit is een gevolg van onvoldoende jodium. In dit extreem geval krijgt men te weinig jodium binnen via het voedsel en zal de schildklier zich vergroten. De gevolgen van jodium tekort kan leiden tot struma.
Wat zijn de gevolgen van een te trage schildklier?
Wanneer iemand een te trage schildklier heeft zal dat leiden tot bepaalde disfuncties. De klachten zijn echter vaag en veelal onduidelijk. De klachten kunnen bij vele ziekten voorkomen en er wordt niet snel aan een één op één relatie gedacht met een de schildklier die te traag werkt. Belangrijke en veelvoorkomende gevolgen zijn als volgt:
- Vermoeidheid
- Duizelig gevoel
- Vaak koud
- Opgeblazen gevoel
- Tintelingen door het lichaam
- Hoog cholesterol
- Trager functioneren
- Gewichtstoename
- Spastische darm
- Obstipatie
- Haaruitval
- Nagelproblemen
- Artritis
- Libido problemen (laag libido)
- Anemie
- Oedeem
- Geheugenproblemen
- Slaapstoornissen
- Psychoses
- Spierpijn en pijn in de gewrichten
Zoals te lezen valt is dit een enorme lijst met klachten. Veel van deze klachten kunnen ook voorkomen bij andere aandoeningen.